Zoals de meesten wel weten, heb ik regelmatig last van migraine aanvallen, slik daar medicijnen voor, maar daar houdt het eigenlijk ook wel mee op… geen idee wat het allemaal precies inhoudt, tot ik gisteren een krantenartikel las in de krant (bn de stem), maar op internet stond het er niet bij, maar wel in het Brabants Dagblad…
Het mysterie migraine
door Saskia Buitelaar foto GPD. maandag 26 mei 2008
Bonkend hoofd, braken, overgevoeligheid voor licht: 1,5 miljoen Nederlanders hebben er regelmatig last van. Het Leids Universitair Medisch Centrum doet onderzoek naar oorzaken van migraine.
Feestje voor de boeg of een dag hard gewerkt? Voor 1,5 miljoen Nederlanders betekent dat kans op een migraineaanval.
Met bonkend hoofd naar bed. Het ideale medicijn om deze aanvallen te voorkomen, moet nog worden ontwikkeld. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hoopt hieraan bij te dragen met onderzoek naar de oorzaken van (erfelijke) migraine, onderdeel van een grote internationale studie.
Om de complexe hersenaandoening migraine te onderzoeken, is informatie van duizenden patiënten nodig. Sinds in 1996 het eerste migrainegen werd ontdekt, staat vast dat migraine in de meeste gevallen een erfelijke aandoening is. Neuroloog Gisela Terwindt: “Vermoedelijk zijn meerdere genen daarbij betrokken. Welke dat zijn, hopen we de komende jaren te ontdekken.”
Duidelijk is dat migrainepatiënten een verlaagde prikkeldrempel hebben, waardoor stress, lawaai of bepaalde voeding tot een aanval kunnen leiden. Bij wie het niet in de genen zit, kan deze overgevoeligheid ook ontstaan door extreme vermoeidheid, menstruatie of ontspanning na stress. Zo kan bijna iedereen wel eens een aanval van migraine krijgen. Pas als die aanvallen regelmatig terugkomen, is iemand migrainepatiënt.
“Alsof je ogen naar buiten worden gedrukt”, zo beschrijft Marije van der Vooren (23) de bonkende hoofdpijn die haar vijf jaar geleden overviel. “Eerst kreeg ik een beeld als in een tunnel, de buitenste randen van mijn zicht vervaagden. Het trok na een kwartier weg en toen begon een hevige hoofdpijn, bonzend bij mijn slaap.”
De aanvallen, aanvankelijk eens in de drie maanden, kwamen vaker. Steeds lag ze twee dagen lang in bed in een stille donkere kamer. De migraine veroorzaakt een overgevoeligheid voor licht en geluid, maar bij Van der Vooren ook voor geuren. “Als mijn vriend heel lief een boterham met pindakaas komt brengen, moet ik meteen overgeven.”
De migraine begint meestal aan het eind van een drukke werkdag. Ook als ze een avond gaat stappen of toeleeft naar een dagje uit, gaat het vaak mis. “Negen van de tien keer krijg ik dan migraine, waarschijnlijk door de angst dat het weer opkomt. Het gaat niet altijd samen met een aura, maar als dat wel gebeurt, is de aanval erger. Ik neem bijna altijd wat in, de hoofdpijn gaat dan na vier uur weg.”
Als pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen niet meer werken, gebruiken veel patiënten tripanen. Deze medicijnen zijn ontwikkeld om een migraineaanval stop te zetten en de klachten te verminderen. Tripanen kunnen een aanval echter niet voorkomen. Daarvoor is het nodig dagelijks ‘onderhoudsmedicatie’ te slikken. Een specifiek migrainemiddel bestaat hiervoor echter nog niet. Patiënten krijgen medicijnen tegen hoge bloeddruk of epilepsie die ook werkzaam blijken tegen migraine. Bepaald niet ideaal, zegt neuroloog Terwindt. “Migrainepatiënten zijn gevoeliger voor bijwerkingen.”
Marije van der Vooren kreeg vreetbuien van haar onderhoudsmedicijn. Van 67 kilo schoot ze naar 90. “Ik heb er nooit zo heel erg mee gezeten, was vooral heel blij dat de migraine minder werd. Maar toen de medicijnen minder goed gingen werken en ik onder de douche de striae op mijn huid zag, ben ik toch overgestapt.”
Het nieuwe medicijn bevalt beter. Hoewel ook de bijwerkingen in de eerste weken – trillende handen – tijdens haar werk als verpleegkundige vervelend zijn. Ze laat de migraine haar leven niet beheersen, maar houdt er onbewust wel elke dag rekening mee, zegt Van der Vooren. Ze moet niet te lang slapen, maar zeker niet te kort, genoeg drinken, maar niet te veel koffie of alcohol. Na elke nachtdienst kan ze rekenen op een hoofdpijnaanval.
Voor omstanders is het soms moeilijk te begrijpen dat iemand die de ene dag niets mankeert, de volgende dag op bed ligt. Hun kwaal zit echter niet ‘tussen de oren’. “Het is een hersenaandoening met ernstige implicaties, waar we graag meer van willen begrijpen”, zegt neuroloog Terwindt.
De studie bestaat uit erfelijkheidsonderzoek en biochemisch onderzoek naar wat in de hersenen gebeurt bij een aanval. Terwindt: “Door meer inzicht te krijgen in hoe migraine ontstaat, kunnen we mogelijk een migrainespecifiek onderhoudsmedicijn ontwikkelen dat beter werkt en minder bijwerkingen heeft.”
Bovenstaand stukje is op internet te lezen, maar in de krant zelf stonden nog 2 kolommen.
Ontregeling Zenuwstelsel
* Iedere dag hebben 70.000 Nederlanders een migraine aanval.
* Onder de patiënten zijn twee keer zoveel vrouwen als mannen, vermoedelijk omdat hormonen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van een migraine aanval.
* Een migraineaanval wordt in gang gezet door een ontregeling van het zenuwstelsel. Door ‘kortsluiting’ in de hersenen vernauwen de bloedvaten in het hoofd zich en zetten daarna sterk uit. Dat veroorzaakt hoofdpijn.
Migraine met aura
* Voor migraine gelden vier criteria.
De pijn is:
– eenzijdig (aan een kant van het hoofd)
– bonkend
– toenemend bij inspanning
– zo ernstig dat je niet meer normaal kunt functioneren.
* Je hebt migraine als de hoofdpijn aan twee van deze vier kenmerken voldoet én sprake is van overgevoeligheid voor licht en geluid of van misselijkheid of braken. Een aanval duurt tussen de 4 en 72 uur.
* Naast deze gewone migraine onderscheidt de medische wereld een ‘migraine met aura’ waarvan 15 procent van de migraine patiënten last heeft. De aanval gaat dan gepaard met bijvoorbeeld flikkeringen en zwarte vlekken, tintelingen of zelfs tijdelijke gedeeltelijke verlamming.
Omdat het vermoeden bestaat dat hierbij een sterker erfelijk verband is te vinden, richt het LUMC-onderzoek zich in hoofdzaak daarop.
Waarom laat ik jullie dit nu lezen, zullen jullie je vast en zeker afvragen, nou heel simpel… er zijn hier (in mijn directe omgeving) mensen die dus regelmatig zeggen ‘mens stel je niet aan je hebt maar hoofdpijn’, en hoop nu eigenlijk dat ze na het lezen van dit artikel wel ff nadenken voordat ze een opmerking maken…
Knuffels
May 28th, 2008 at 11:06
Belachelijk eigenlijk dat je jezelf moet gaan zitten verdedigen door dit op je website te moeten zetten. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik bedoel daarmee te zeggen dat die mensen die zeggen dat je je aanstelt eens goed moeten nadenken en zelf gewoon eens een poosje met migraine rond gaan lopen, dan weten ze wel hoe het voelt.
Mensen zijn van nature zeurderig en alleen wat zij zelf hebben is erger dan wat jij hebt en dan moet je je maar niet aanstellen …
Meid … Mijn moeder slikt pilletjes ook tegen migraine aanvallen … die moet ze preventief slikken, dagelijks geloof ik … die voorkomen die hele hevige buien en volgens mij heeft ze er ook nauwelijks nog last van. Het zal wel zo’n pilletje zijn die jij omschrijft in dit bericht, maar ik wil er wel eens naar vragen als je wilt. Ik bedoel … je zou altijd naar de huisarts kunnen gaan met die informatie ..
toch?
Kroelll
May 28th, 2008 at 12:30
ik heb ook medicijnen voor de migraine… voor als ik het aan voel komen, maar das de ellende, ik voel het vrijwel nooit aankomen… maar als het begonnen is en ik neem die medicijnen in, is het binnen een paar uur verdwenen… wat dat betreft baalde ik dat ik mijn medicijnen niet bij me had toen ons pap gecremeerd werd, want toen had ik er dus ook eentje en degene die toen zei tegen mij dat ik me niet aan moest stellen is gestraft en goed gestraft… meer hoef ik denk ik niet te zeggen…
liefs & knuffels
May 29th, 2008 at 08:53
Ik weet denk ik wel genoeg ja ….
Desalnietemin is het misschien beter een aanval te voorkomen dan te genezen?
June 5th, 2008 at 03:24
Lieverd,
Vreselijk…… 🙁
misschien stom dat ik het zeg,
maar als ik dit zo lees,
en ik weet dat jij dat dus regelmatig hebt,
doet het pijn in mijn hart,
leef echt met je mee ((HUG))
Ik hoop dat ze snel iets zullen vinden
om de migraine tegen te gaan, eerder te stoppen.
Is het bij jou erfelijk,
komt het bij je moeder of kwam het bij je vader ook voor?
Sterkte er mee lieffie!
zorg goed voor jezelf he meisss
kuzzz
Helga
June 7th, 2008 at 07:18
@ViperGirl, voorkomen is zeker beter… heb van de week weer een dag platgelegen, pilletje werkte niet, maar moet ik wel eerlijk bij zeggen, dat ik ook niet voor de volle 100% weet of het nu migraine was of van de verkoudheid of dat het van mijn schouders af kwam… en weet je, hij is toch zo zielig, maar das weer een ander verhaal.
@Helga, ik heb geen flauw idee of het erfelijk is, voor zover ik weet hebben ons pap en mijn moeder nooit migraine gehad… papa had nooit hoofdpijn, tot vorig jaar september (want bleek dus dat hij die uitzaaiïngen al had toen ze in Frankrijk waren) en mama heeft wel hoofdpijn, maar zegt dat het geen migraine is…
knuffels voor jullie alle2